Mesajul Ambasadorului României cu ocazia Zilei internaționale de comemorare a victimelor Holocaustului

Mulțumim ziarului bilunar „Our Voice” pentru disponibilitatea de a găzdui în paginile sale mesajul României în aceste zile când omenirea se află în fața unei provocări majore, fără precedent – epidemia de coronavirus, care în opinia mea, nu face decât să potențeze semnificația celei mai negre pagini din istoria secolului XX —  Holocaustul.

Ura reînnoită este flagelul vremurilor noastre. Pandemia de COVID-19 a declanșat, la nivel global, nu doar o criză sanitară, ci și o criză a neîncrederii, generată de propagarea știrilor false și a teoriilor conspirației, de promovare a mesajelor de ură și a discursurilor xenofobe, de manipulare, de exacerbare a antisemitismului. Nu există risc mai mare de a fragiliza democrația decât acceptarea pasivă a tuturor acestor maladii ale lumii contemporane.

În fața unor asemenea pericole, apelul la trecutul neromanțat, dezbrăcat de ideologii și politică, poate fi șansa redescoperirii valorilor europene perene: toleranța, respectul pentru diversitate, responsabilitatea. Să nu ne lăsăm prinși în capcana ignoranței, a discursurilor populiste, să nu rămânem tăcuți în fața tentativelor de rescriere a istoriei și de negare a adevărului. Să rămânem, de asemenea, vigilenți și fermi în lupta cu antisemitismul, intoleranța, extremismul și populismul.

Nu numai în aceste zile comemorative, ci permanent trebuie să aducem un pios omagiu victimelor Holocaustului și să-i onorăm pe supraviețuitori, condamnând, cu fermitate, aceste atrocități care au mutilat, pentru totdeauna, istoria noastră. România afirmă cu tărie că nu va uita niciodată victimele inocente și se angajează, totodată, să nu mai permită repetarea unei asemenea tragedii.

Pentru a ne asigura că astfel de atrocități nu se vor mai repeta, educația despre Holocaust trebuie să devină un punct de reper pe agenda noastră comună. Vom repetapână la saturație că educarea tinerilor este cea mai bună reacție pe care o putem oferi la provocările contemporane la adresa valorilor fundamentale ale umanității. Este responsabilitatea noastră să le arătăm care sunt faptele istorice, să îi inspirăm în a deveni curajoși și a înțelege valoarea demnității umane.   Este la fel de important ca tinerii să înțeleagă istoria, să înțeleagă sensul asumării ei și să aibă  curajul să ia atitudine ori de câte ori este nevoie.

Ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Moldova, E.S. Daniel Ioniță

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *